προηγούμενες δουλειές

φεστιβάλ ακουστικής μουσικής ΛΟΥΒΑΝΑ

flyer Louvana

To 1ο Φεστιβάλ Ακουστικής Μουσικής ΛΟΥΒΑΝΑ ανοίγει τις πόρτες του για δύο μέρες στις 25 Σεπτεμβρίου 2009, στον ημι-υπαίθριο χώρο της μουσικής σκηνής ΙΡΙΣ, που βρίσκεται στο γραφικότατο χωριό της επαρχίας Λεμεσού, Πεντάκωμο. Το Φεστιβάλ είναι μια παραγωγή της ανεξάρτητης ομάδας ‘Λουβάνα’ (πίσω από την οποία είναι κρυμμένοι κάποιοι από τους διοργανωτές του περιβόητου Dogstock Festival) σε συνεργασία με την ‘Παραπλεύρως Παραγωγές’ η οποία διοργάνωσε πρόσφατα το φεστιβάλ χορού ΙndiePlat, στη Λευκωσία. Η ομάδα ‘Λουβάνα’ τα τελευταία χρόνια διοργανώνει ποιοτικά μουσικά δρώμενά, κυρίως στο Λονδίνο αλλά και στη Λευκωσία. Μοναδικός σκοπός της η προβολή και ανάδειξη νέων ή αφανών μουσικών/δημιουργών που έχουν κάτι να πουν είτε με τα λόγια τους είτε με τη μουσική τους.

Όπως και το Dogstock, έτσι και το Φεστιβάλ Λουβάνα, θα φιλοξενήσει εκτός από κύπριους καλλιτέχνες και αρκετούς καλλιτέχνες από εξωτερικό πάντα κινούμενο στα προκαθορισμένα πλαίσια της ακουστικής μουσικής, δηλαδή της μουσικής που εκτελείται με ακουστικά όργανα, τα οποία δεν χρειάζονται ηλεκτρισμό για να ακουστούν. Συγκεκριμένα θα εμφανιστούν το Τρίο Τεκκέ, η Ylva Ceder από τη Σουηδία, ο Adam Beattie από τη Σκωτία, οι School of Imagination από την Αγγλία, o Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, η Χαριτίνη, η Στέλλα Φυρογένη, o DJ Tony Cusack και άλλοι.

Στο χώρο του φεστιβάλ θα πωλείται φαγητό και ποτό. Οι διοργανωτές παροτρύνουν τον κόσμο να περάσει και τις δύο νύχτες στο χωριό ενοικιάζοντας δωμάτια ή κατασκηνώνοντας στους προκαθορισμένους χώρους. Παράλληλα δρώμενα θα διεξάγονται σε διάφορες γωνιές του χωριού είτε από μουσικούς είτε από εικαστικούς καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Επίσης θα λειτουργούν παζαράκια και θα υπάρχει παιχνιδότοπος για παιδιά.

25-26 Σεπτεμβρίου, μουσική σκηνή ΙΡΙΣ, Πεντάκωμο, Λεμεσός

πληροφορίες για τους συντελεστές και δείγματα μουσικής:

πρόγραμμα:

εναλλακτικό φεστιβάλ χορού indiePlat '09

flyer indiePlat

Ένα φεστιβάλ που λειτουργεί στη λογική - ή τον παραλογισμό του Fringe *.

Το indiePlat '09 είναι μια ανεξάρτητη πλατφόρμα όπου «χορογράφησαν» τις σκέψεις τους - με καθόλου συμβατικό τρόπο - καλλιτέχνες από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Αγγλία, την Ισπανία και τη Φινλανδία.

Με έναυσμα την έλλειψη τακτικής και συνεχούς επαφής σε μακροπρόθεσμη βάση με τα σύγχρονα δρώμενα στο εξωτερικό από ομάδες που παράγουν πειραματική, εναλλακτική ή/και ανεξάρτητη δουλειά, δημιουργήσαμε ένα φεστιβάλ που λειτούργησε σαν έμπρακτος οδηγός για την εξέλιξη ενός ανεξάρτητου και αυτοδύναμου θεσμού.

Θέλουμε παρουσιάζοντας δουλειά από το εξωτερικό παράλληλα με ντόπιες παραγωγές να προσφέρουμε ένα ποιοτικό σημείο αναφοράς.

Oι καλλιτέχνες δεν έχουν σύνορα, ούτε μπορούν - και οπωσδήποτε δεν θέλουν - να αποτελούν ποσοστά «διεθνούς» ή «κυπριακής» συμμετοχής. Δεν επιθυμούμε να «προωθήσουμε τους καλλιτέχνες του τόπου», ούτε να τους αγνοήσουμε χάρη της διεθνούς φήμης άλλων. Θέλουμε να φέρουμε σε άμεση επαφή τόσο τους καλλιτέχνες, όσο και το κοινό της Κύπρου με σύγχρονους τρόπους προσέγγισης των παραστατικών τεχνών.

* Fringe (τι 'ν' τούτο;): ως λέξη, σημαίνει περιθώριο. Η έννοια του περιθωριακού φεστιβάλ αναπτύχθηκε σαν αντίδραση στα επίσημα διεθνή φεστιβάλ τεχνών που καταβάλλονταν από μεγάλες παραγωγές, εγκαθιδρυμένους καλλιτέχνες και κριτικές επιτροπές. Ομάδες καλλιτεχνών ξεκίνησαν να δημιουργούν τους δικούς τους χώρους έκφρασης μέσα σ’ ένα ελεύθερο κλίμα αλληλεπίδρασης παρά ανταγωνισμού, όπου προωθείτο η πειραματική ή/και εναλλακτική δουλειά με έμφαση σε θεματολογία που δεν μπορούσε εύκολα να χωρέσει στο κατεστημένο και το συντηρητικό.

α. independent + platform / β. 3 + 3, που σημαίνει τρεις τοπικές και τρεις διεθνείς ομάδες οι οποίες θα δώσουν τις έξι παραστάσεις του φεστιβάλ / γ. ελεύθερη σκέψη + ανεξαρτησία, που αποτελούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για τη δημιουργική, καινοτόμο, πέρα από συμβάσεις και πλαίσια τέχνη / δ. υπερένταση + ομοθυμία, οι δύο ιδιότητες όσων συμμετέχουν στο φεστιβάλ, από τους διοργανωτές μέχρι τους χορογράφους, τους χορευτές, τους προμηθευτές, τους τεχνικούς, τους θεατές... Ο θεσμός αυτός αποσκοπεί στην παρουσίαση δουλειάς από όλους τους τομείς των παραστατικών τεχνών - θέατρο, χορό, performance, δουλειά multimedia, δρώμενα διαμόρφωσης χώρου (site-specific) κτλ.

θεατρική παράσταση Θηβαΐς ΧΙΙ: Ικεσία (σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα / συμπαραγωγή με ομάδα ανεράδα)

flyer Thivais

... και προηγούμενες δουλειές του ευριπίδη

θεατρική παράσταση "ο καραγκιόζης εκτός" (σκηνοθεσία: Ευριπίδης Δίκαιος/Αθηνά Κάσιου, συμπαραγωγή με την ομάδα open arts)

flyer Karagiozis

θεατρική παράσταση "Who Stole Mee? - First Love" (σκηνοθεσία: Ευριπίδης Δίκαιος/Henriette Baker, με την ομάδα collision theatre)

flyer Who Stole Mee? - First Love